Nors yra daug nuomonių apie tai, ar patartina į mūsų racioną įtraukti riebalų, dauguma žmonių alyvuogių aliejų laiko svarbiu sveikatą stiprinančiu ingredientu. Alyvuogių aliejus yra riebalai, gaunami iš alyvmedžio. Daugiausia šio augalinio aliejaus pagaminama ir daugiausiai suvartojama Viduržemio jūros šalyse – Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje, Portugalijoje ir Prancūzijoje. Alyvuogių aliejus yra vienas iš labiausiai vertinamų ir populiariausių augalinių aliejų visame pasaulyje.
Alyvuogių aliejaus cheminė sudėtis
Alyvuogių aliejuje daugiausia yra triacilglicerolių (98-99%), t.y. riebalų, kurie yra kondensuotos energijos šaltinis žmogaus organizme. Be to, aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje yra daug – maždaug 83 % – vertingos mononesočiosios oleino rūgšties. Tai sudedamoji dalis, mažinanti astmos ir alerginio rinito riziką.
Alyvuogių aliejus – nauda, kokių vitaminų jis turi?
Alyvuogių aliejaus vitaminai – šio augalinio aliejaus sudėtyje taip pat gausu daug vitaminų, tokių kaip A, E, D ir K. Jie palaiko organizmą kovojant su ateroskleroze, tulžies pūslės akmenlige, kataru ir skrandžio opomis, vidurių užkietėjimu ir šalina laisvųjų skysčių susidarymą. radikalai. Šio produkto vartojimas stabdo organizmo senėjimo procesą ir teigiamai veikia vaikų kaulų augimą. Tuo pačiu puikiai valo ir reguliuoja virškinimo procesus bei kovoja su kraujo krešuliais. Paprastai šių vitaminų trūkumas sukelia nuovargį, dantų ir kaulų problemas, padažnėja infekcijų.
Alyvuogių aliejuje esančios gydomosios savybės taip pat naudingos diabetikams, nes aliejus subalansuoja cukraus kiekį kraujyje ir apsaugo nuo insulino šuolių. Tyrėjai taip pat teigia, kad alyvuogių aliejaus sveikatai naudingos savybės gali sumažinti 2 tipo diabeto riziką net 40%. Kitas alyvuogių aliejaus privalumas – jame nėra druskos ir glitimo. Alyvuogių aliejus taip pat turi priešuždegiminių savybių. Uždegimas dažnai yra pagrindinė daugelio ligų, tokių kaip vėžys, širdies ir kraujagyslių ligos, nenormalus metabolizmas, diabetas, Alzheimerio liga, artritas ir nutukimas, priežastis.
Daugelio mokslinių tyrimų duomenimis, ypač tyras alyvuogių aliejus labai teigiamai veikia žmogaus organizmą. Tai ypač teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių bei virškinimo sistemas. Alyvuogių aliejuje yra mažai sočiųjų riebalų rūgščių. Pagrindinis jo kiekis yra nesočiosios riebalų rūgštys, tokios kaip omega-3 ir omega-6 rūgštys. Reguliarus aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus vartojimas gali prisidėti:
- didinant didelio tankio lipoproteinų DTL (t. y. gerojo cholesterolio) kiekį ir geresnį jų funkcionavimą,
- sumažinti mažo tankio lipoproteinų (MTL) (t. y. blogojo cholesterolio) koncentraciją, taip pat panaikinti jų proaterogenines savybes,
- sumažinti bendrą cholesterolio kiekį kraujyje,
- sumažinti kraujospūdžio vertes,
- pagerinti vir6kinimą;
- sumažinti galimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis,
- vėžio prevencija.
Alyvuogių aliejus savo sveikatai naudingomis savybėmis slypi ir dėl to, kad jame yra daug fitocheminių medžiagų, pasižyminčių įvairiomis biologinėmis savybėmis.